Green Hunt har blivit Red Hunt

Kära vänner,
Hoppas allt är bra med er.
Allt står bra till hos oss och vi är alla upptagna med vårt arbete.

Ni har säkert hört att poliser har dödats av maoister i delstaten Jharkhand. Omkring 76 polismän från Central Reserve Police Force (en paramilitär grupp) dödades av Naxaliter i en gerillaattack. Maoisterna lurade in polisstyrkan i en fälla och slaktade sedan 80 poliser i två separata överfall i distriktet Dantewada i delstaten Chhattisgarh. Överfallet är det mest omfattande som naxaliterna har genomfört i den här delen av landet. Polisen hade erhållit underrättelser om maoisternas närvaro i området, och genomförde därför en fyra dagar lång operation. Maoisterna var emellertid slugare än polisen. De höll sig underrättade om polisens aktiviteter och minerade deras färdväg. Polisen var helt ovetande om detta, och kunde därför bli överfallna och dödade.

Centralregeringen har i de områden i landet där maoisterna befinner sig påbörjat en operation som kallas GREEN HUNT. Denna operation bedrivs också i vår delstat, Jharkhand och avser att eliminera maoisterna. Delstatsregeringen i Jharkhand stödjer centralregeringen i denna operation. Men på grund av otillräcklig polisiär träning och dålig strategiplan, samt en brist på politisk vilja hos regeringen, har GREEN HUNT utvecklats till en RED HUNT. Naxaliterna känner sig hemmastadda i skogsområdena och står på god fot med byborna, samtidigt som polisen befinner sig på okänd mark. Detta är den viktigaste anledningen till att regeringens plan misslyckas.

Också i Jharkhand har incidenter som denna inträffat och folk är fortfarande rädda. Ända sedan grundandet av vår delstat den 14 november 2000, och fram till 10 mars 2010 har inte mindre än 3291 incidenter inträffat, där naxaliter varit inblandade. Omkring 1931 personer (varav 1069 var civila, 389 polismän och 473 naxaliter) har enligt regeringskällor dödats i dessa incidenter, och det är tydligt att civilbefolkningen därför befinner sig i en svår situation. Det är huvudsakligen civilbefolkningen som är offer, och både regering och naxaliter hävdar sin roll som folkets vän. Men av vilken anledning och för vem slåss egentligen naxaliterna? Kommer deras kamp att leda till positiva samhällsförändringar?

Såvitt jag förstår är det endast politisk, social och ekonomisk utveckling som kan leda till ett slut på dessa problem. Regeringen måste då både hängivet och beslutsamt arbeta för denna utveckling inom alla delar av landet.

Slutligen önskar vi en förbättring av situationen i landet.

Tack och hälsningar
Rajesh

Översättning André Rodin

 

                        Stäng fönstret